Olej do potraw na gorąco
Olej słonecznikowy jest jednym z bardziej znanych olejów do smażenia na gorącym tłuszczu, potraw obiadowych czy kolacyjnych. Bardzo dobrze się na nim smaży zarówno ryby, mięso jak i warzywa, ponieważ robi się to szybko i przede wszystkim zachowują się wszelkie aromaty. Warto kupić dobrej jakości patelnię do smażenia, aby móc potrawy przyprawiać najlepszymi ziołami i przyprawami, ponieważ danie będzie wówczas aromatyczne. Olej służy głównie do tego, by nie przypalić składników, dlatego warto wlać go więcej i smażyć dopiero wtedy, gdy się nagrzeje. Jest wiele szkół smażenia potraw, ponieważ to zależy co chce się przygotować. W sklepach jest ogromny wybór olejów słonecznikowych, różnych firm, natomiast warto wybierać te najzdrowsze, posiadające cenne kwasy omega 3 i omega 6. Należy również zwracać uwagę na to czy olej jest wykonany z 1 tłoczenia, ponieważ ma to wpływ na jego strukturę i konsystencję. Przy częstszych ilościach smażenia, lepiej wybierać olej słonecznikowy 3 lub 5 litrowy, natomiast przy rzadszym użytkowaniu 1 litrowy. Bardzo dobrze sprawdza się również podczas smażenia owoców morza, robienia warzyw na patelnię, czy też przygotowywania dań makaronowych oraz ryżowych z patelni.
Olej na zimno
Nie tylko olej słonecznikowy nadaje się do potraw ciepłych, ale również zimnych. Jest to wysokiej wartości olej spożywczy, który można wykorzystać również do surówek, sałatek i sosów. Jak wiadomo, jest ogrom różnych przepisów, w zależności od pogody i pory roku, dlatego olej nigdy się nie zmarnuje. Jest doskonały również dla wegetarian, kiedy przestają używać majonezu. Olej go doskonale zastępuje, a do tego nadaje niezwykłej lekkości kalorycznej. Oprócz tego można go zastosować do słynnych sałatek warzywnych, surówek obiadowych oraz sosów, którymi polewa się sałatki czy surówki. W bardzo wielu domach olej słonecznikowy jest bazą do zrobienia sosu czosnkowego, ziołowego, musztardowego, czy niezwykłych dipów. Wbrew pozorom, wcale nie kosztuje aż tak dużo, ponieważ za litr tego doskonałego oleju płaci się w sklepie około 10 złotych. Coraz więcej jest na rynku olejów słonecznikowych z różnymi dodatkami, takimi jak zioła, przyprawy, aromaty, pestki roślin, czy inne pachnące dodatki. Jest to niezwykle aromatyczne, szczególnie jeśli olej używa się do mięsa lub do sałatek. W każdym sklepie zarówno spożywczym jak i ekologicznym można z łatwością dostać olej słonecznikowy, a także przez internet. Ten najzdrowszy powinien być na tyle gęsty, żeby na patelni potrawa smażyła się równomiernie. Jeśli będzie miał odrobinę wody, wówczas bardzo szybko potrawa się przypali.