Do czego można wykorzystać olej słonecznikowy?

Olej do potraw na gorąco

Olej słonecznikowy jest jednym z bardziej znanych olejów do smażenia na gorącym tłuszczu, potraw obiadowych czy kolacyjnych. Bardzo dobrze się na nim smaży zarówno ryby, mięso jak i warzywa, ponieważ robi się to szybko i przede wszystkim zachowują się wszelkie aromaty. Warto kupić dobrej jakości patelnię do smażenia, aby móc potrawy przyprawiać najlepszymi ziołami i przyprawami, ponieważ danie będzie wówczas aromatyczne. Olej służy głównie do tego, by nie przypalić składników, dlatego warto wlać go więcej i smażyć dopiero wtedy, gdy się nagrzeje. Jest wiele szkół smażenia potraw, ponieważ to zależy co chce się przygotować. W sklepach jest ogromny wybór olejów słonecznikowych, różnych firm, natomiast warto wybierać te najzdrowsze, posiadające cenne kwasy omega 3 i omega 6. Należy również zwracać uwagę na to czy olej jest wykonany z 1 tłoczenia, ponieważ ma to wpływ na jego strukturę i konsystencję. Przy częstszych ilościach smażenia, lepiej wybierać olej słonecznikowy 3 lub 5 litrowy, natomiast przy rzadszym użytkowaniu 1 litrowy. Bardzo dobrze sprawdza się również podczas smażenia owoców morza, robienia warzyw na patelnię, czy też przygotowywania dań makaronowych oraz ryżowych z patelni.

Olej na zimno

 

Nie tylko olej słonecznikowy nadaje się do potraw ciepłych, ale również zimnych. Jest to wysokiej wartości olej spożywczy, który można wykorzystać również do surówek, sałatek i sosów. Jak wiadomo, jest ogrom różnych przepisów, w zależności od pogody i pory roku, dlatego olej nigdy się nie zmarnuje. Jest doskonały również dla wegetarian, kiedy przestają używać majonezu. Olej go doskonale zastępuje, a do tego nadaje niezwykłej lekkości kalorycznej. Oprócz tego można go zastosować do słynnych sałatek warzywnych, surówek obiadowych oraz sosów, którymi polewa się sałatki czy surówki. W bardzo wielu domach olej słonecznikowy jest bazą do zrobienia sosu czosnkowego, ziołowego, musztardowego, czy niezwykłych dipów. Wbrew pozorom, wcale nie kosztuje aż tak dużo, ponieważ za litr tego doskonałego oleju płaci się w sklepie około 10 złotych. Coraz więcej jest na rynku olejów słonecznikowych z różnymi dodatkami, takimi jak zioła, przyprawy, aromaty, pestki roślin, czy inne pachnące dodatki. Jest to niezwykle aromatyczne, szczególnie jeśli olej używa się do mięsa lub do sałatek. W każdym sklepie zarówno spożywczym jak i ekologicznym można z łatwością dostać olej słonecznikowy, a także przez internet. Ten najzdrowszy powinien być na tyle gęsty, żeby na patelni potrawa smażyła się równomiernie. Jeśli będzie miał odrobinę wody, wówczas bardzo szybko potrawa się przypali.

 

 

Zdrowa kasza – kuskus

Pochodzenie kaszy kuskus

Kuskus jest rodzajem kaszy, która była jedzona już 3 tysiące lat p.n.e. na obszarze północno-zachodniej Afryki. Z czasem stała się popularna również w innych częściach tego kontynentu, m.in. w Maroko, Tunezji, Libii, czy Senegalu. Dzisiaj jest tradycyjnym daniem kuchni marokańskiej, które jest podawane na dużym talerzu i polane sosem mięsno-warzywnym. Ciekawostką jest, że jest jedzone z jednego naczynia przez wszystkie osoby przy stole. Potrawy zawierające tę kaszę, towarzyszą najważniejszym wydarzeniom rodzinnym i religijnym.

Przygotowanie

Choć kuskus to kasza, z wyglądu bardziej przypomina makaron, ponieważ powstaje w wyniku mieszania mąki pszennej z wodą, a dokładniej formowania małych granulek. Żeby były gotowe do spożycia, trzeba zalać je wrzątkiem i odstawić na krótki czas, podczas którego napęcznieją. Można też zalać je bulionem albo mlekiem, w zależności od tego, do jakiej potrawy mają zostać przeznaczone.

Na słono i na słodko

Istnieje mnogość potraw, do których możemy wykorzystać kaszę kuskus. Największa ilość jest tych podawanych na słono, np. z mięsem czy warzywami, ponieważ kuskus z powodzeniem zastępuje ziemniaki czy ryż. Warto polać kaszę oliwą z oliwek, wtedy staje się jeszcze zdrowsza. Może również stanowić świetny dodatek do sałatek.

Doskonale sprawdzi się także w słodkich daniach, np. podana z jogurtem, miodem i owocami, stanie się pełnowartościowym śniadaniem. W Maroko bardzo popularna jest seffa, czyli kasza kuskus parzona kilka razy, podawana z migdałami, cukrem, cynamonem i mlekiem, która ma aromat kwiatu pomarańczy.

Właściwości

Kasza kuskus jest bardzo pożywną kaszą, szczególnie zalecaną dla osób cierpiących na dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego. Ma wyższą niż w innych zbożach zawartość białka. Zawiera błonnik, który usprawnia pracę jelit, mangan, który chroni przed stresem oksydacyjnym, witaminę P wpływającą na rozwój kości, i witaminę B3, zmniejszającą uczucie zmęczenia. Zawartość m.in. cynku, fosforu i miedzi, sprawia, że kuskus staje się doskonałym posiłkiem dla osób cierpiących na anemię. Kasza ta nie podrażnia żołądka, dlatego mogą ją spożywać kobiety w ciąży oraz osoby starsze.

Kuskus a odchudzanie

Łączący cechy kaszy i makaronu kuskus, jest bogatym źródłem węglowodanów, dzięki którym mamy energię do różnych ćwiczeń fizycznych. Osoby dbające o sylwetkę, powinny włączyć do swojej diety produkowaną z pełnego ziarna razową kaszę kuskus, w której ilość błonnika jest jeszcze większa. Właściwości tej kaszy sprawiają, że nie tylko jesteśmy zdrowi, ale również wyglądamy zdrowo! Jedząc ją regularnie, na pewno zauważymy poprawę w wyglądzie skóry, włosów i paznokci.

 

Migdały – dlaczego warto je jeść?

Migdały są wymieniane przez dietetyków jako produkty o niezwykle korzystnych właściwościach zdrowotnych. W tym artykule przyjrzymy się dokładnie zawartym w nich składnikom odżywczych o pozytywnym wpływie na stan zdrowia.

Bogactwo składników mineralnych

Wśród składników mineralnych, w które obfitują migdały wymienić można:

– przeciwdziałający skutkom długotrwałego stresu i ważny dla sprawności fizycznej magnez,

– wapń, którego spożycie chroni przed zmniejszeniem gęstości kości, osteoporozą i złamaniami,

– wpływający korzystnie na stan skóry i włosów cynk.

Dodatkowo, jedna porcja migdałów (30 g) zapewnia pokrycie ponad 40% dziennego zapotrzebowania na mangan – pierwiastek śladowy, który potrzebny jest do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego.

Bogate źródło substancji antyoksydacyjnych

W migdałach znajduje się szereg substancji o działaniu przeciwutleniającym, zapobiegających powstawaniu chorób o podłożu zapalnym, takich jak miażdżyca czy nowotwory. Wśród nich głównymi antyoksydantami zawartymi w migdałach są substancje z grupy karotenoidów i flawonoidów. Te pierwsze mają także korzystne działanie na narząd wzroku – są niezbędne w procesie prawidłowego widzenia. Antyoksydanty mają także swoje zastosowanie w profilaktyce chorób układu nerwowego, takich jak demencja czy choroba Alzeheimera, ponieważ poprawiają zdolności poznawcze i zapobiegają powstawaniu deficytów w tym zakresie. Istnieją także naukowe przesłanki sugerujące, że ich spożycie może poprawiać pamięć.

Wysoka zawartość błonnika

Orzechy, w tym migdały charakteryzują się wysoką zawartością błonnika pokarmowego, który w organizmie człowieka pełni wiele ważnych funkcji:

– ogranicza wchłanianie cholesterolu frakcji LDL („złego cholesterolu”), zwiększającego ryzyko zawału serca i udaru mózgu,

– obniża indeks glikemiczny produktów, dzięki czemu po ich spożyciu wolniej rośnie poziom cukru we krwi, co jest szczególnie istotne w profilaktyce cukrzycy,

– zapobiega powstawaniu wielu rodzajów nowotworów, m.in. rakowi jelita grubego,

– przyspiesza perystaltykę jelit, dzięki czemu przeciwdziała zaparciom.

Należy pamiętać, że błonnik w przewodzie pokarmowym wiąże wodę, dlatego zwiększając jego spożycie, np. włączając do diety większe ilości orzechów, należy więcej pić – w przypadku zdrowej osoby dorosłej co najmniej 1,5 litra płynów.

Dobre źródło energii

Orzechy są produktem o wysokiej wartości energetycznej, dlatego będą dobrą przekąską, gdy chcesz szybko zaspokoić swój głód. Migdały blanszowane w 100 g zawierają prawie 600 kilokalorii. W standardowej porcji tych produktów równej jednej garści – 30 g – znajduje się natomiast około 180 kilokalorii.